Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ilmastoneutraalit ja -kestävät kaupungit -seminaari

14 December 2023 @ 9:30 am - 11:30 am UTC+3

Aika: Torstai 14.12.2023 klo 09.30–11.30

Paikka: Helsingin yliopisto (Porthania, P114, Yliopistonkatu 3, 00100 Helsinki) ja etäyhteys (Teams). Saapumisohjeet paikan päälle osallistuville ja osallistumislinkki etäyhteydellä osallistuville lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Ilmoittautuminen päättyy 11.12.2023 klo 17 >> Ilmoittaudu tästä (Google forms)

9.30 Kahvitarjoilu

10.00 Urbarian tervehdys ja tilaisuuden avaus
Professori Mari Vaattovaara, Helsingin yliopisto

10.05 Älykään liikenteen sääpalvelujen tutkimus Ilmatieteen laitoksella
Senior Research Scientist Timo Sukuvaara, Ilmatieteen laitos

10.30 Näkökulmia kestävän liikenteen haasteisiin kaupunkiseudulla
Senior Research Scientist Emilia Suomalainen, Suomen ympäristökeskus

Kestävä liikenne ja siinä keskeinen siirtymä kestävämpiin kulkumuotoihin on hyvä uutinen ilmastotavoitteiden lisäksi myös monesta muusta ympäristönäkökulmasta. Valtakunnallisella tasolla on kuitenkin nähtävissä monia liikenteen ja yhdyskuntarakenteen trendejä, joilla on osaltaan negatiivisia kestävyysvaikutuksia. Toisaalta myös pitkät ja kansainväliset matkat jäävät usein kansallisten ilmastotarkastelujen ulkopuolelle. Mitkä ovat kestävän liikenteen haasteet kaupunkiseuduilla?

11.00 Tekoälyn avulla kestävää liikkumista tulevaisuuden kaupungeissa
Professori Laura Ruotsalainen, Helsingin yliopisto

Tekoäly mahdollistaa haastavien simulointien kehittämisen tulevaisuuden kaupunkien liikkumisen suunnittelun tueksi. Simuloimalla voidaan kokeilla useita erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja nopeasti, vaarantamatta ihmisten turvallisuutta, liikkumisen sujuvuutta, ilmanlaatua tai kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteita. Tutkimuksessamme kehitämme uusia koneoppimisen menetelmiä simulointiin ja sovellamme niitä kaupunkibulevardien liikenteen, ilmanlaadun ja asuttavuuden tasapainottamiseen sekä optimoimme liikenneratkaisuja autojen automatisoinnin ja sähköistämisen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

11.30 Loppusanat, tilaisuuden päätös


https://forms.gle/zb5kq9msmFUnrzH89

Ilmastoneutraalit ja -kestävät kaupungit -seminaarisarja on suunnattu kuntien ja kaupunkien ilmastotoimien edistämisestä kiinnostuneille sidosryhmille, kuten kuntien ja kaupunkien ilmastotoimista vastaaville viranomaisille, yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelun parissa toimiville asiantuntijoille, kaupunkien päättäjille, kansalaisjärjestöjen edustajille ja kaupunkilaisille.

Tapahtuma on osa Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian järjestämää seminaarisarjaa, joka toteutetaan osana Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Itä-Suomen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteisen ilmakehän ja ilmaston lippulaivaohjelmaa (Atmosphere and Climate Competence Center, ACCC).

Onko mielessäsi aihe tai puheenvuoro, josta haluaisit kuulla tulevassa seminaaritapahtumassa? Ota yhteyttä:

Details

Date:
14 December 2023
Time:
9:30 am - 11:30 am UTC+3
Event Category:
Event Tags:

Venue

ilmatieteen laitos
Finland

Organizer

ACCC