Aerosolitutkimussäätiö jakaa vuoden 2024 palkinnot Euroopan Aerosolikonferenssin (EAC) yhteydessä Tampereella 28.8.2024.
Aerosolitutkimussäätiön ansioituneen tutkijan palkinto, suuruudeltaan 20 000 €, myönnetään professori Topi Rönkölle ansioista suomalaisen aerosolitutkimuksen hyväksi.
Topi Rönkkö on aerosolifysiikan professori Tampereen yliopistossa. Hän on osoittanut merkittävää sitoutumista ja johtajuutta aerosolialalla, mikä tekee hänestä erinomaisen Aerosolitutkimussäätiön ansioituneen tutkijan palkinnonsaajan. Hänen työnsä on ollut keskeistä suomalaisen aerosolitutkimuksen edistämisessä, ja hän on saavuttanut huomattavaa menestystä tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen alueilla.
Professori Rönkön korkeatasoisen tieteellisen työn tuloksena on syntynyt yli 150 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joihin on yli 4700 viittausta. Hänen tieteellisen työnsä vaikuttavuutta kuvaava h-indeksinsä on 41. Vaikuttavan tieteellisen työn taustalla on laaja hankekanta — kaikkiaan hänen hankkeidensa ulkoinen rahoitus on lähes 7 miljoonaa euroa. Tämän mahdollistanut hänen kykynsä tehdä laajaa yhteistyötä ja johtaa laajoja tutkimusprojekteja ja -konsortioita.
Yksi hänen monista tieteellisistä löydöistään on, että liikenne on merkittävä alle 3 nm:n hiukkasten lähde (Rönkkö et al., PNAS, 2017, yli 180 viittausta). Tutkimustyön lisäksi professori Rönkkö on sitoutunut tulevien tutkijoiden kouluttamiseen ja mentorointiin. Hän on ohjannut lukuisia tohtori- ja maisterivaiheen opiskelijoita. Koulutuksen alalla hän on myös kehittänyt ja johtanut useita kursseja Tampereen yliopistossa.
Professori Rönkkö pystyy yhdistämään akateemisen tutkimuksen ja käytännön sovellukset. Hän osallistuu laajaan tieteelliseen yhteistyöhön viranomaisten ja teollisuuskumppaneiden kanssa. Hän on myös IPCC:n SLCF-päästöjen ja -vaikutusten työryhmän jäsen, mikä korostaa hänen globaalia vaikutustaan ja omistautumistaan. Rönkkö on koordinoinut suuria konsortioita, kuten “Black Carbon Footprint” -projektia, jossa on useita sidosryhmiä. Hänen viimeisin suuri konsortioprojektinsa “GIANT”, joka liittyy ulko- ja sisäilman laatuun, on juuri saanut myönteisen rahoituspäätöksen Business Finlandilta.
Aerosolitutkimussäätiön nuoren tutkijan palkinto dosentti Juha Kangasluomalle
Juha Kangasluomalle on myönnetty Aerosolitutkimussäätiön nuoren tutkijan palkinto ansioistaan kokeellisessa aerosolitutkimuksessa. Palkinto on
arvoltaan 5 000 €.
Dosentti Kangasluoma on kouluttanut ja ohjannut erittäin menestyksekkäästi uusia aerosolitutkijoita laboratoriomittauksissa, mittalaitekehityksessä ja data analyysissä.
Nuoresta iästään huolimatta Kangasluoma on alansa yksi johtavista tutkijoista. Hän on itsenäinen ja kansainvälisesti tunnettu ja luotettu aerosolitutkija.
Dosentti Kangasluoma on edennyt urallaan alusta alkaen nopeasti: väitöskirja, jossa oli viisi artikkelia ensimmäisenä kirjoittajana, valmistui kolmessa vuodessa arvosanalla kiittäen hyväksytty vuonna 2015, ja vain kolme vuotta myöhemmin vuonna 2018 hänelle myönnettiin fysiikan dosentuuri Helsingin yliopistossa.
Kangasluoma perusti oman tutkimusryhmänsä heti väitöksen jälkeen vuonna 2016. Ryhmä tekee korkeatasoista tutkimusta kokeellisen aerosolifysiikan ja -kemian ja mittausteknologioiden alalla kansainvälisen yhteistyöverkostonsa kanssa. Kangasluoma on julkaissut yli 140 vertaisarvioitua artikkelia, joista 13 johtavana kirjoittajana ja 23 viimeisenä kirjoittajana tutkimusryhmän johtajana. Artikkeleista 10 on julkaistu Naturessa tai Sciencessa.
Kangasluoman johdolla tutkimusryhmä on menestyksekkäästi hankkinut ulkoista tutkimusrahoitusta. Hän on erityisesti onnistunut luomaan tiiviin yhteistyön teollisuuskumppanien kanssa, mikä osoittaa hänen itsenäisyyttä ja luovuutta akateemisella uralla. Kangasluoma on tällä hetkellä Akatemiatutkijan virassa ja Akatemian huippuyksikön osajohtaja, sekä johtaa Business Finlandin tutkimuksen kaupallistamiseen tähtäävää projektia. Lisäksi hän on johtanut Akatemian nuoren tutkijan projektin, sekä noin kymmentä muuta projektia, joihin hän on itse hankkinut rahoituksen.
Tutkimusansioittensa lisäksi Kangasluomalla on merkittävät ansiot opiskelijoiden ohjauksessa sekä opetuksessa. Hän on ohjannut lukuisia tohtori-, maisteri- ja kandidaattiopiskelijoita ja heidän opinnäytetöitään, ja näiden lisäksi useita postdoc-vaiheen tutkijoita, joista kaksi on apulaisprofessoreja omissa yliopistoissaan. Tällä hetkellä Juhan tutkimusryhmässä on yhteensä noin 17 opiskelijaa ja postdocia.
Kangasluoma on kehittänyt aerosolifysiikan alan opetusta luomalla kaksi kokonaan uutta aerosolifysiikan kurssia. Lisäksi Juha ohjaa vuosittain useita kokeellisia aerosolifysiikkaan liittyviä projektitöitä. Juhan ohjauksessa on valmistunut 5 väitöskirjaa, 7 gradua ja 6 kandintyötä.
Kangasluoma on aktiivinen akatemian ulkopuolella innovaatiotoiminnassa. Hän on Karsa Oy:n perustajajäsen sekä myöhemmin työskennellyt Karsa Oy:ssa kehittäen heidän kemiallisen ionisaation näytteenottojärjestelmästään uuden version (MION2), joka on tällä hetkellä yrityksen keihäänkärkituote. Kangasluoman tutkimusryhmästä yksi jatko-opiskelija ja yksi postdoc työskentelevät osittain myös Karsa Oy:ssa, mikä edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikututtavuutta sekä mahdollistaa opiskelijoille urapolkuja akateemisen uran ulkopuolelle.
Aerosolitutkimussäätiö
Aerosolitutkimussäätiö tukee ja edistää aerosolialan tutkimusta ja koulutusta. Osana toimintaansa säätiö jakaa tunnustuspalkinnot ansioituneelle tutkijalle ja nuorelle tutkijalle. Ansioituneen tutkijan palkinto on suunnattu urallaan puolivälin tietämissä olevalle tutkijalle, joka on ansioitunut aerosolitutkimuksen, -koulutuksen ja/tai teknologian alalla. Palkittavan kriteereinä on myös suomalaisen aerosolialan edistäminen sekä tutkimuksellisen johtajuuden osoittaminen. Nuoren tutkijan palkinto on suunnattu nopeasti edenneelle nuorelle tutkijalle, joka on ansioitunut aerosolitutkimuksen, -koulutuksen ja/tai teknologian alalla sekä osoittanut luovuutta, omaperäisyyttä ja itsenäisyyttä tutkijana.